Taimenheijastimia Haaganpurolle kehotuksena varovaisuuteen

Pikku-Huopalahteen Helsingissä laskevalle Haaganpurolle sijoitetaan heijastimia taimenten kutupaikkojen merkiksi ja kehotukseksi varovaisuuteen kalojen elämästä kiinnostuneille tarkkailijoille, joiden määrä on Vaelluskala ry:n toiminnanjohtaja Henrik Kettusen mukaan nopeassa kasvussa sen jälkeen, kun tieto taimenten olemassaolosta purossa on levinnyt mediajulkisuuden myötä.
”Yritämme heijastimilla minimoida taimenten turhaa säikyttämistä”, selittää Kettunen.
”Uteliaiden määrän kasvu on johtanut siihen, että varsinkin isot kalat pelästyvät varomattomasti rannalle usein taskulamppujen kanssa rynnistäviä tarkkailijoita. Ongelma on nimenomaan tarkkailijoiden liian nopeissa liikkeissä, joihin taimenet reagoivat erittäin herkästi. Sen sijaan kovakaan ääni ei niitä häiritse.”
Kettunen kuitenkin korostaa, että helsinkiläisten kasvava kiinnostus taimenia kohtaan on hieno ilmiö, joka osaltaan parantaa edellytyksiä erittäin uhanalaisten vaelluskalakantojen elvyttämiseen paitsi paikallisesti myös valtakunnallisesti. ”Eli tervetuloa taimenia tarkkailemaan”, hän innostaa.
Kettunen ripustaa Haaganpuro-aktivistien kanssa lähiaikoina Saintex-yhtiön tekemiä ja lahjoittamia design-heijastimia taimenten kutusoraikkojen kohdalle niin merkiksi tarkkailupaikasta kuin kehotukseksi liikkua kalojen kutua häiritsemättä alueella. Taimenten kutu on tämän syksyn jo alkanut ja se jatkuu marraskuun loppupuolelle.
Kettunen kertoo Haaganpuron olevan Suomessa ensimmäinen taimenjoki, jonne heijastimia kaloista ja niiden kutupuuhista kiinnostuneille asennetaan, mutta vastaavaa ollaan tekemässä myös muille taimenjoille. Monille helsinkiläisille on ollut uutinen se, että jopa keskellä pääkaupunkia on taimenpuroja, joissa kalat myös lisääntyvät paikallisesti.

1 ajatus aiheesta “Taimenheijastimia Haaganpurolle kehotuksena varovaisuuteen”

  1. Noitahan kannattaisi laittaa myyntiin (taimenen muotoisena tietty jos mahdollista) ja sitä myötä voisi avustaa Vaelluskala ry:tä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

7 + 1 =