Kutusoraikkojen puhdistus on tehokeino lohikalakantojen elvyttämisessä


Maa- ja metsätalousministeriön rahoittaman kutusoraikko-hankkeen, Metsähallituksen sekä Itä-Uudenmaan vesien ja ilmansuojeluyhdistyksen asiantuntijat tekivät kutusoraikon puhdistuksen pilotoinnin Sipoonjoen Ritobäckenilla.
Kunnostuskokeilua tehdään siis purossa keskellä Sipoonkorven kansallispuistoa. Median edustajat ovat myös tervetulleita todentamaan ainutlaatuista ja havainnollistavaa kunnostusdemonstraatiota.
Sipoonjoen latvapuroilla elää harvinainen alkuperäinen taimenkanta. Työtä tämän äärimmäisen uhanalaisen populaation elvyttämiseksi on tehty jo vuosia. Kalastusalueen, Sipoon kunnan ja vesiensuojeluyhdistyksen työn ansiosta kannan pahin aallonpohja on jo selvästi ohitettu. Uutena ja kustannustehokkaana menetelmänä kokeillaan liettyneiden alkuperäisten soraikoiden puhdistuksia. Ruotsissa kehitettyä menetelmää kutsutaan Hartijoki-menetelmäksi. Siellä on saadut tulokset ovat lupaavia ja nyt menetelmää pilotoidaan Suomessa.
Liettymisestä kärsivien soraikoiden puhdistamisella uskotaan olevan merkittävän myönteinen vaikutus taimenenpoikasten syntyvyyteen. Luonnonvarakeskuksen tutkimukset sekä useat eri aihetta käsitelleet väitöskirjat ovat päätyneet siihen, että taimenen elinkierron keskeinen pullonkaula on lisääntymisen epäonnistuminen. Usein emokalojakin on, mutta kutupohjat eivät ole sopivia, soraikot ovat joko huuhtoutuneet väärään paikkaan tai liettyneet.
Uusien soraikoiden tekemiseen verrattuna vanhojen soraikkojen puhdistaminen on hyvin halpaa. Jos uuden soraikon tekeminen on päivän urakka isolta työryhmältä, ja siihen tarvitaan iso kasa kauempaa tuotua hiekkakuoppasoraa, vastaavasti valmiiksi koskessa jo olevan liettyneen soraikon puhdistus on helposti hoidettu yhdeltä talkoomieheltä alle tunnissa, jopa vartissa, ja ilman kustannuksia.
Maamme johtavat kunnostusasiantuntijat ovat suositelleet, että kertaalleen kunnostetut kutusoraikot otettaisiin säännöllisen seurannan ja huollon piiriin. Ilman asiallista seurantaa ja hyvää kutupaikkojen ylläpitoa, mm. liettymisen takia luontainen poikastuotanto helposti taantuu. Lisätietoa kutusoraikkojen huoltamisesta ja ruotsalaisesta Hartijokimenetelmästä löytyy os. http://www.vaelluskala.net/artikkelit/puhdistavia-virtauksia-kutusoraikkojen-yllapitoon/

Aiheeseen liittyvää uutisointiin vapaasti käytettävää kuvaa löytyy os. http://bit.ly/2bbCr4E

Lisätietoja: Henrik Kettunen, Vaelluskala ry, 050-5949725
Sampo Vainio, Itä-Uudenmaan vesien ja ilmansuojeluyhdistys, 050-5922514
Antti Raita, puistonhoitaja, Metsähallitus, 040-5740204

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 + 7 =