Hämeenlinnanväylässä sortuma Haaganpuroon

Hämeenlinnanväylällä on havaittu vakava sortuma. Veden virtaus on syönyt Hämeenlinnanväylän alittavan putken ympäriltä maa-ainesta pois niin paljon, että tien pohjarakenne on pettänyt. Pääosa sortumasta on pyörätien puolella mutta ylettää myös ajoluiskalle. Vajoamaa on tällä hetkellä usean neliön alalla ja sen uppoama on metrin luokkaa. Perjantaina bussit ja rekat kulkivat tieluiskalla vain metrin päässä montusta jonka pohja tuskin näkyy.

 

Sortuman päällä on yksi pääkaupunkiseudun vilkkaimmista liikenneväylistä. Raskasta liikennettä ei ole rajoitettu toistaiseksi mitenkään.

Henrik Kettunen Vaelluskala ry:stä tiedotti kesällä ELY-keskukseen sortumasta ja kävi itse läpi eroosion aiheuttamia vahinkoja. Asiasta kerrottiin myös Helsingin Sanomille, joka kirjoitti aiheesta laajahkon artikkelin. Viranomaiset eivät kuitenkaan siinä vaiheessa katsoneet tarpeelliseksi ryhtyä toimiin, vaikka Kettusen ottamista valokuvista kävi hyvin ilmi, että ruttuputki oli jo silloin menettänyt kantavuutensa. Syksyllä 2017 puron taimeniin kävi tutustumassa joukko kansanedustajia, jolloin myös syöpymisongelma nousi keskusteluissa esiin.

Uhanalaista taimenta

Vaelluskala ry kiinnostui putken kunnosta, koska Haaganpuroon on valunut hiekkaa. Hiekka haittaa purossa elävän uhanalaisen taimenkannan lisääntymistä ja sitä on talkoovoimin lapioitu purosta jo useita kuutioita pois, mutta sitä tulee virtausten kiihtyessä lisää. Kesän 2017 kartoituksissa selvisi että hiekka on peräisin huonokuntoisen maantien alittavan putken seinämien takaa.

Haaganpurossa lisääntyy merivaelluksen tekevä taimen, joka on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi, Saimaannorppaakin uhanalaisemmaksi sukupuuton partaalla olevaksi kannaksi. Puroon on huolella ja talkoovoimin rakennettu taimenelle lisääntymisalueita, mutta työ ja ponnistus saattaa kirjaimellisesti valua hiekkaan, jos väylä romahtaa ja katkaisee veden virtauksen. Jos uoma kuivuu, syksyllä rakennetut kutupesät kuolevat.

Mutta ei näytä hyvältä, sillä putken ympärillä näkyy huolestuttavia syöpymiä sekä ylä- että alavirtaan ja uudet maanvajoamat ovat aivan mahdollisia.

Putki on ELY:n liikennepuolen eli valtion vastuulla. Viranomaiset ovat perjantaina 2. helmikuuta käynnistäneet selvitykset sortuman tilanteesta ja mitä asialle tai liikenteen turvaamiseksi on tehtävissä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 43 = 47