Kutusoraikkojen puhdistaminen ämpärillä

Niin, ämpärillä. Vaelluskala ry:n niksipalstan kärkeen rynnii muoviämpärillä tehtävä kutusoraikon huuhtelu. Purokunnostaja ei tarvitse enää lapioita, ei kiviä, ei talikoita. Muoviämpäri riittää.

 

Menetelmä on aivan ilmainen, helppo ja takuuvarma. Vaiheet 1: etsi kutusoraikko joka on kahluusyvyydessä tavallisille kumisaappaille, 2: mene seisomaan sen päälle ylävirran puoleiseen reunaan sanko kädessä, 3: ota purosta sankoon vettä ja kaada se takaisin soraikon päälle. Siinä se. Yhden pienen kutusoraikon puhdistamiseen tarvitaan noin 20-40 kaatoa. Soraikko kuljetaan ylhäältä alas, jotta pöllyävä hiekka ja muta huuhtoutuvat pois haittaamasta näkyvyyttä.

Liian kova paine ei ole hyväksi, ettei pohjan muoto muutu ja muu pieneliöstö joudu liian lujille. Menetelmä vaikuttaa noin parin kymmenen sentin syvyyteen eli se sopii parhaiten mataliin vesiin. Esimerkiksi Etelä-Suomen vesistöissä taimenen kutusoraikot ovat valtaosin näin matalassa. Työ kannattaa tehdä kuivaan aikaan, kun sora on lähempänä pintaa. 

Soraikko puhdistuu vartissa ja sen teho on samaa luokkaa kuin emokalan koko päivän aikana tekemällä työllä. Veden kaato on tavattoman helppoa ja sopii kokemattomallekin harrastajalle. Menetelmä mukailee hyvin puhdistusta, jonka emokala tekee myöhimisellä ennen varsinaista kutua. Ämpärillä tehty jälki on hyvin saman näköistä kuin koskessa olisi kala käynyt kutemassa. Näyttää siltä, että menetelmä olisi tarjolla olevista vaihtoehdoista mahdollisimman luonnonmukainen. Ämpärillä ei ole tarkoitus poistaa hiekkaa koskesta, vaan yksinomaan kutusoraikosta. Soraikko ei ole riskissä huuhtoutua eikä pohjan profiili muutu. Minimaaliset riskit, maksimaalinen hyöty.

Erityisen tehokas menetelmä on hiekottuneiden soraikoiden puhdistamiseen, joissa virran nopeus ei ole riittävä hiekan huuhtoutumiseen.

Tältä näyttää ämpäritekniikalla puhdistettu vanha kutusoraikko. Huomaan, että alavirran puolella on hiekkaa. Tämä voisi yhtä hyvin olla kookkaiden emokalojen tekemä. Mitä puhtaammat kutusorat, sen paremmin kutu onnistuu. Säännöllinen isojen kalojen kutu on kalojen tapa pitää soraikko puhtaana ja toimivana. Keinotekoista puhdistamista tarvitaankin epäsäännöllisen kutemisen alueilla, sekä kohteissa, joissa on soraikoiden hiekottumiseen ja liettymiseen liittyviä ongelmia.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 + 2 =